|
Ambachtelijke Edelsmederij
Voor de reparatie van uw sieraden hoeft u niet meer naar de juwelier.
Laat uw kapotte sieraden door Schorel Edelmetaal repareren.
Blaas uw sieraden een nieuw leven in en laat ze weer stralen!
Uw sieraad is kapot en wilt het weer graag terug zien in oude glorie?
Als edelsmid heb je oude ambachtelijke kennis nodig van sieraden, antieke sieraden en van de huidige markt.
Een misvatting is, dat een reparatie "eventjes" gedaan kan worden. Het is en blijft een vak. Daarom worden reparaties waar meer aandacht en tijd aan besteed moet worden,
uitgevoerd in het atelier door een vakkundige edelsmid.
- Restauratie / reparatie
- Vergroten verkleinen
- Grondig reinigen
- Graveren
- Ontwerpen
Het voordeel is als u uw sieraden eens in het half jaar door ons laat reinigen, op lange termijn bent u minder snel toe aan reparaties.
Sieraden kunnen vaak zwart of smerig worden. Dit komt door oxidatie, huidvet of dergelijke zeepresten tijdens het handen wassen of onder de douche staan met uw sieraden om.
Een ultrasoon bad kan een oplossing zijn om vuil te verwijderen maar heeft zijn beperkingen.
Edelstenen kunnen verkleuren en bepaalde steenzettingen kunnen gaan loszitten.
Als u besluit uw sieraden door ons te laten reinigen dan maken we uw sieraad krasvrij, geven we de mooie glans weer terug en ontvangt u de sieraden weer als nieuw!
Wij nemen altijd telefonisch contact met u op als er prijs/wijzigingen zijn, reparatie niet mogelijk is, de reparatie gereed is. Ga voor meer informatie naar ons Atelier
Geschiedenis van Sieraden
Onze vroegere voorouders droegen al sieraden voordat men kleding begon te maken.
Naarmate kleding tot ontwikkeling kwam bleken sieraden erg handig om kledingstukken bij elkaar te houden.
Het dragen van sieraden dateert uit het allereerste begin van het moderne menselijk gedrag wat nog steeds bij het dagelijks leven hoort, wijst erop dat het iets instinctiefs is.
Het dragen van sieraden is een gangbare gewoonte van elke cultuur ter wereld.
Persoonlijke versiering is iets universeels. Elke cultuur op aarde kent wel een manier waarop mensen zich mooier kunnen maken.
Denk hierbij aan sieraden, tatoeages, littekendecoraties, piercing en make-up.
De eerste sieraden van de mens
Er staan in de boeken heel veel feiten die er op duiden dat sieraden al zo oud zijn als de mens, maar hoe maakten ze de sieraden dan?
Ze gebruikten materialen die voorhanden waren: Schelpen, pitten, stenen, tanden, veren, botten en nagels van dieren.
Metaaltechnieken
De oude Egyptenaren zagen de noodzaak op metaalgereedschap te gebruiken. Een belangrijke fase was om draad te trekken om daar sieraden mee te maken.
De bronstijd
Kreta - De Minoische beschaving (3650 - 1100 vChr.) bloeide op het Griekse eiland.
De Minoiers waren heer en meester over de kunsten in metaalsmeden.
Ze waren bedreven in graveren, zetten van sierstenen als agaat, jaspis, hematiet, chalcedoon en bergkristal. Later verbrede de kennis uit naar zegelringen met emailleertechnieken en fijne schakel kettingen.
Alexander de Grote
De Hellenistische periode (330 - 27 v.Chr.) was rijk aan goud,
veroverd in Perzie door Alexander de Grote. Het Griekse rijk breidde zich uit over het grootste deel van Egypte en westelijk Azie. Door elke verovering kwam er weer een gehele nieuwe toevoer aan edelstenen en kennis aan sieraden technieken waar meer kleuren in 1 object werden toegevoegd.
Geslepen stenen, glas en emaille speelden een belangrijke rol. Een slang rond een arm of vinger was populair voor armbanden en ringen, De oorbellen en halskettingen waren veel in de koppen van dieren te zien.
De Romeinen
In de Romeins tijd was de Hellenistische invloed nog steeds merkbaar. Maar op den duur ontwikkelde de Romeinen hun eigen stijl die gekenmerkt wordt door de gekleurde sierstenen en eenvoudige zware zettingen. Vroeg-Romeinse sieraden zijn betrekkelijk zeldzaam. Waarschijnlijk omdat het goud nodig was voor de financiering van militaire campagnes. (Pas vanaf 27 v.Chr.) kwam er weer goud beschikbaar voor andere doeleinden, zoals het maken van sieraden.
In Midden en Noord Europa ontwikkelden sieraden zich anders dan in de landen rond de Middellandse Zee. Ierland was rijk aan goud en daarom ontwikkelde de goudsmeedkunst zich hier al heel vroeg in de bronstijd. Kenmerkend zijn de twee sieraden: Een grote schijf met een kruis in het midden die op kleding werd genaaid, en een halvemaanvormige halsring. In Midden-Europa ontwikkelde men een sieraden stijl door het maken van metaaldraad in spiraal vorm. Denk aan de kruisvormige repen draad tot lange, driedimensionale spiralen die rond de hals of arm werden geslagen.
De Vikingen
In de middeleeuwen (5e -15e eeuw) kregen sieraden onder meer de functie van status.
Voor het dragen golden strenge weeldewetten. Heraldische symbolen werden veel toegepast. De materialen werden niet alleen gebruikt om hun intrinsieke waarde, maar vanwege hun godsdienstige, magische en geneeskrachtige eigenschappen. Inscripties, gebed, toverspreuken en liefdesverklaringen waren populair. Halverwege de 11e eeuw maakten de kloosters een bloeitijd door, zodat stichtelijke sieraden een grote rol speelden.
Barok stijl
In de 17e eeuw veranderde de mode enorm. Stijve, strakke kostuums maakten plaats voor soepele zijden stoffen. Ook het pronken met grote ceremoniele juwelen raakte uit de mode. Er ontstond een mildere zachte tijd waarbij parels aan populariteit wonnen en zelfs kunstmatig geproduceerd werden om te voldoen aan de vraag. Karakteristieke ontwerpen waren, botanie, met bloemen en de strik, afgeleid van de linten waarmee men in de juwelen vastzette op kleding. De motieven werden gerangschikt met het accent op edelstenen.
Halverwege de 17e eeuw werden Engelse sieraden sterk beinvloed door de burgeroorlog. De executie van Karel de Eerste in 1649 gaf aanleiding tot het maken van allerlei gedenksieraden. Deze werden heimelijk en discreet gedragen want trouwringen mochten zelfs eigenlijk niet gedragen worden.
In de 18e eeuw namen sieraden met name edelstenen een hoge vlucht! Nadat in 1725 in Brazillie een nieuwe diamantbron werd ontdekt. De settingen werden fijner, de stenen waren exclusiever en kostbaarder.
Men ging onderscheid maken tussen sieraden voor overdag en voor savonds.
Men ging in de avond uit dus steeg de vraag naar sieraden enorm! De accessoires van de dag mochten ook niet ontbreken; horloges, schaartjes, poederdoosjes, vingerhoedjes en huissleutels werden veel aan kettingen gehangen.
Massaproductie
Tot halverwege de 19e eeuw werden vrijwel alle westerse sieraden ontworpen en gemaakt in Europa. Totdat in Amerika de goudkoorts ontstond en emigreerden vele edelsmeden naar het land van ongekende mogelijkheden.
Zo zijn we in de tijd beland wat zich het heden noemt. Een gehaaste tijd waar alle aspecten van sieraden ons op verschillende manieren dagelijks kleed.
Massaproductie door import en export, waardoor de winkels vol liggen met dezelfde sieraden, vergeten we snel waar de ambacht, kennis en urgentie uiteindelijk vandaan is gekomen.
|
Copyright Schorel Edelmetaal 2012 - heden
|
|
|
|
Schorel Edelmetaal
Havenstraat 30-A
1211KM Hilversum Geopend: 10.00-17.00
Dinsdag t/m Zaterdag
Hilversum
Alkmaar
Hoorn
Direct Cash Geld
Wisselkantoor in Juwelen sinds 1989
|

Hilversum

Hoorn

Alkmaar
|
|